martes, 25 de mayo de 2010

Els joves, contra la impunitat

0 comentarios
 

PÚBLICO | GLÒRIA AYUSO BARCELONA 25/05/2010 08:20
Recuperar la memòria històrica i reivindicar el dret de trobar els cossos de familiars afusellats i enterrats en fosses comunes durant la Guerra Civil i la dictadura és una lluita que fa molts anys porten a terme desenes d'associacions d'arreu de Catalunya. La sorpresa davant l'obertura del Tribunal Suprem d'un procés penal contra el jutge Baltasar Garzón per voler investigar els crims del franquisme ha fet reaccionar ara els joves, que estan reprenent les mobilitzacions amb el mateix objectiu: fer justícia.

L'Associació d'Estudiants Progressistes de la Universitat de Barcelona celebra avui a la Facultat de Dret una jornada que se centrarà a analitzar l'ordre del magistrat del Tribunal Suprem Luciano Varela d'obrir judici oral contra Garzón. A l'acte parlaran el magistrat i professor de l'Escola Judicial Antonio Doñate, que va ser observador en el procés contra l'expresident del Perú Alberto Fujimori, també per crims contra la humanitat. El professor de dret internacional David Bondia se centrarà en els motius que envolten la causa oberta per Varela.

L'acte serà també la presentació oficial de la Plataforma contra la Impunitat del Franquisme, de la qual formen part ciutadans anònims que s'han organitzat a través de Facebook. La nova associació, que va convocar les protestes del passat 24 d'abril, preveu celebrar actes que aglutinin el malestar de la societat civil "davant la persecució dels qui persegueixen la veritat", diu la portaveu de l'entitat, Sara Clavijo. "No som un club de fans de Garzón", subratlla l'escriptora i membre de la plataforma, Carmen Domingo, "el que volem és que es faci justícia, i la justícia ens està demostrant que no respon a les expectatives". Domingo explicarà els propers objetius de la plataforma: el primer serà un acte al Camp de la Bota, on es llegiran els noms dels 1717 afusellats. També es preveu organitzar dos concerts, un abans de l'estiu i un altre després.


La plataforma constata el "cansament de les associacions que des de fa temps lluiten" pel mateix motiu del que ara fa bandera la plataforma. "Han patit molt i els han maltractat. Ara veuen com grups de joves aprofitem el ressò mediàtic pel procés contra Garzón i potser ens miren amb un cert recel. Però hem vist com hi ha molts petits moviments que cal vehicular en un de més gran per donar-los més força i que no morin sense la repercussió que es mereix", explica Domingo. La plataforma està en contacte amb l'organització homònima de Madrid i altres territorials de l'Estat.

L'exfiscal Carlos Jiménez Villarejo, autor del manifest, Rosa Regàs, Gerard Quintana, Carme Samsa i Jordi Dauder són algunes de les cares més conegudes que s'han unit a la plataforma, on ja figuren moltes entitats de recuperació de la memòria històrica, partits polítics i sindicats. No hi és ERC, que "manté una posició contrària al jutge Baltasar Garzón per les detencions a nacionalistes del 1992", explica l'entitat.

Leave a Reply